Late gevolgen van kanker

dec 11, 2024

Heb jij of heeft jouw medewerker klachten zoals vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie, seksuele problemen, concentratie- of geheugenproblemen of angstklachten die niet goed ergens aan zijn te koppelen? En ben jij (of is je medewerker) in het verleden behandeld voor kanker? Dan zou dat wel eens met elkaar te maken kunnen hebben! Uit onderzoek blijkt dat er nog veel te weinig kennis is over die late gevolgen, zowel bij de medewerkers zelf als bij hun werkgevers, maar ook bij bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen. Gelukkig zijn er steeds meer onderzoeksdata bekend.

Voor de duidelijkheid enkele cijfers

Jaarlijks krijgen ongeveer 50.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Naar schatting heeft 5% van de werkenden kanker (gehad).

Uit een peiling onder (ex)kankerpatiënten * blijkt dat:

  • 89% van de mensen, die langer dan 2 jaar geleden de diagnose kanker kregen, in de afgelopen 3 maanden één of meer lichamelijke of psychische klachten had
  • 85% van de mensen, die langer dan 10 jaar geleden de diagnose kanker kregen, in de afgelopen 3 maanden één of meer lichamelijke of psychische klachten had
  • 67% van de mensen, die klachten ervaren en betaald werk hebben, in de afgelopen 3 maanden één of meer lichamelijke of psychische klachten had als gevolg van kanker(behandelingen)
  • 67% van de ex-kankerpatiënten ervaart beperkingen in hobby of sport, 61% in werk of school, 50% in de relatie, 47% in vriendschappen en 44% in gezin of familie. Die cijfers liegen er niet om!

Wat voor invloed heeft dit op het werk?

Het is geen nieuws dat vermoeidheid, geheugenproblemen en concentratieproblemen effect hebben op het werk. De prestaties lopen terug, er worden meer fouten gemaakt, de medewerker is “kort voor de kar” of trekt zich terug uit de groepsdynamiek. Voor een werkgever is dit lastig, maar voor de persoon in kwestie nog veel meer. En vaak willen medewerkers die voor kanker behandeld zijn juist zo graag laten zien dat ze nog goed mee kunnen draaien – dus steken ze nog meer energie in het werk, wat de situatie alleen maar verergert.

Deze klachten kunnen heel verschillende oorzaken hebben en vaak wordt als eerste de relatie gelegd met werkdruk of privéproblematiek. Bij met name vrouwen kunnen ook hormonale wisselingen nog wel eens een oorzaak zijn. Maar te vaak worden dergelijke klachten niet herkend als een van de late gevolgen van kanker. Als vergelijkbare klachten andere oorzaken hebben, vraagt dat ook om andere aanpassingen. Als dus niet de werkdruk maar juist het gevolg van kankerbehandeling de oorzaak is, zou je er misschien eerder voor kiezen om werktijden en -plaatsen flexibeler in te zetten dan taken weghalen bij de werknemer. Of is het van belang dat de werkplek dichter bij een toilet is. Of is het wenselijk als de medewerker zich niet schuldig voelt over het verminderde presteren, maar juist hulp krijgt bij het (her)vinden van wat nu juist hij of zij kan bijdragen. Juist omdat deze late gevolgen van kanker vaak een duurzaam karakter hebben, wat bij bijvoorbeeld een hoge werkdruk of privéomsstandigheden vaak niet het geval is.

De arbeidsdeskundigen en BACO’s (Bedrijfsarts consulent oncologie), verbonden aan Bureau C&C zijn juist alert op deze mogelijke gevolgen van kanker. Heb jij of heeft jouw medewerker klachten die niet goed te duiden zijn en ooit met kanker te maken gehad, neem dan contact op viw www.bureaucenc.nl als je wilt weten hoe wij jou kunnen helpen.

 

*Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten 2024

Klik hieronder om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht:

Over ons

Bureau C&C is sinds 2014 hét vertrouwde adres voor re-integratie-begeleiding bij kanker of een andere ingrijpende ziekte. 

Neem nu contact op!

Bedrijfgegevens

Singel 182 
3311 PG
Dordrecht

KvK nr: 60814764
BTW nr: NL001478492B08

Socials

Volg ons op de volgende kanalen: