Er zijn in de loop der jaren al heel wat boeken geschreven over kanker en sinds het drukken/uitgeven van boeken gemakkelijker gaat, komen er gelukkig ook steeds meer bij. Voor ieder wat wils. Onderstaand een greep uit de selectie.

Borst vooruit
Een boek door en voor vrouwen met borstkanker. Aan de hand van persoonlijke verhalen worden diverse onderwerpen besproken. Zo kun je lezen hoe het zit met haarverlies en krijg je antwoord op de vraag waarom je haar grijs terugkomt. Maar het gaat ook over cultuur, over omgeving en lotgenoten, kinderen en kleinkinderen, het chemobrein, misselijkheid. Een boek vol prachtige verhalen en prachtige foto’s, met tips, feiten en antwoorden. Met de aanschaf van dit boek ondersteun je ook nog eens toekomstig onderzoek naar borstkanker.

(K)ankerwoorden
Dit boek geschreven door Edith Geurts-Schreuders kan houvast bieden voor mensen met kanker die wellicht strubbelen met hun geloof. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal neemt Edith je mee langs diverse onderwerpen waar zij mee te maken heeft gehad. Ze legt links naar het geloof en geeft je oefeningen mee die je kunt uitvoeren. Een boek dat antwoord geeft op de vraag hoe je als Christen omgaat met een ernstige ziekte als kanker.

Werken na kanker
Zoals de schrijvers zelf aangeven is dit boek bedoelt als steun in de rug voor kankerpatiënten die willen werken, zowel werknemers als zelfstandigen. Het is echter ook een bruikbaar boek voor werkgevers, collega’s, verzekeraars, bedrijfsartsen, huisartsen en andere zorgverleners die beroepsmatig met kanker bezig zijn.

Kans op zon
In eerste instantie is dit boek een bloemlezing van verhalen over de periode waarin de schrijfster Machteld Wentzel zelf borstkanker had. Zij is zelf aan het woord, maar ook de mensen ‘aan de andere kant’. In tweede instantie is dit boek een beknopte handleiding hoe je om kunt gaan met een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Ook een aanrader dus voor mensen die een andere ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt. Een boek dater niet om liegt, met oefeningen om te doen en een positieve kijk op het leven. Jij zit aan het stuur.

Coaching bij kanker
Een boek wat geschreven is voor coaches en andere professionals die werken met mensen met kanker. Diverse werkvormen worden beschreven aan de hand van 6 thema’s: vermoeidheid, angst, zelfbeeld, relaties, zingeving en werk. “Coaching bij kanker gaat uiteindelijk over de kunst van het leven”, aldus de schrijfster Inge Hidding.

Borstkanker… en nu?!
Dit boek is opgesplitst in 3 delen. Het eerste gedeelte gaat over het eigen verhaal van schrijfster Wanda Verhoeff. Daarna neemt ze de lezers mee aan de hand van 7 thema’s: positiviteit, ontspanning, inspanning, geestelijke verdieping, voeding, sociale steun en werk. Tot slot komen er nog 6 andere vrouwen aan het woord met hun verhaal over hun proces. Een leuk en praktisch boek waar een lach en een traan zich afwisselen. Een boek dat zeker mensen die spiritualiteit belangrijk vinden aan zal spreken.

Zorgboek darmkanker
Een van de vele boeken over verschillende soorten kanker. Een boek voor patiënten maar ook zeker geschikt als naslagwerk voor professionals die werken met mensen met kanker. De boeken zijn gemaakt in samenwerking met tal van vooraanstaande deskundigen en hun organisatie, waaronder – in dit geval – de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Ook de patiëntenorganisatie heeft meegewerkt aan de boeken. Het is een uitgave van Stichting September.