Tijdens de laatste meeting hadden wij als spreker Marije Last van FijnBrein te gast. Zij vertelde ons hoe neurofeedback een positieve bijdrage kan leveren bij de (late) gevolgen van kanker zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en het geheugen.

 

Het ondergaan van een training is heel erg simpel. Als cliënt mag je plaatsnemen in een stoel en krijg je een aantal plakkers op je hoofd en oren. Bij FijnBrein mag je kiezen of je naar muziek luistert of een film bekijkt. Verder hoef je helemaal niets te doen. Dat klinkt vreemd, maar dit komt omdat er wordt getraind op het onderbewustzijn waardoor er juist heel veel gebeurt.

Wat is neurofeedback
Neurofeedback is het trainen van de hersenen door het teruggeven van informatie over het eigen functioneren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen kunnen leren beter te functioneren als ze voorzien worden van de juiste informatie. Met behulp van deze informatie reorganiseert het brein zichzelf en laat oude, beperkende patronen los. Alles wat we doen, denken en voelen wordt bepaald door onze hersenactiviteiten. Raken deze hersenactiviteiten verstoord dan kun je last krijgen van allerlei klachten.

Hoe werkt het precies
Je kijkt een film of luistert muziek en intussen wordt de actuele hersenactiviteit gemeten. Geluid en beeld worden een fractie van een seconde onderbroken op het moment dat onbalans in de hersenen gemeten wordt. Op bewust niveau hoor je dit meestal niet maar je onderbewustzijn pikt dit onmiddellijk op. Het is eigenlijk een spiegel die het brein voorgehouden wordt: Hé, je dwaalt af, komt terug! Het brein reorganiseert zich onmiddellijk.

Het brein is namelijk zo gemaakt dat het altijd voor de kortste, meest rechtstreekse weg kiest. Dit kost namelijk het minste energie. Door alles wat je meemaakt, of bijvoorbeeld door de invloeden van chemotherapie maak je omweggetjes aan in je brein of is er schade aangebracht. Op het moment zelf kan het een heel goede overlevingsstrategie zijn maar wanneer dat de vaste route wordt, gaat het klachten opleveren zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen of slaapproblemen.

Wanneer je de training vaak genoeg herhaalt raken die omweggetjes in onbruik, ze lossen letterlijk op zonder dat je precies hoeft te weten wat de oorzaak precies was of het hoeft her te beleven en je brein gaat weer het rechtstreekse pad gebruiken. Ook worden er nieuwe verbindingen aangemaakt. Hierdoor verdwijnen dus je klachten en pak je de oorzaak aan. Het is dus meer dan symptoombestrijding.

Welke voordelen heeft neurofeedback
Neurofeedback kun je voor veel problemen inzetten. Wat levert het op?
– verbetering van het geheugen, het concentratievermogen en de slaap;
– verhoging van het prestatievermogen
– harmonisatie van de hersenen
– ontspanning van het lichaam en vermindering van stress
– doorbreekt angstpatronen en helpt bij de verwerking van traumatische ervaringen
– de resultaten zijn blijvend na gemiddeld 15 à 20 trainingen
– maar vooral: je brein wordt weer flexibel en veerkrachtig

Te mooi om waar te zijn?
Het klinkt allemaal zo simpel en het ondergaan van een training is ook eenvoudig. Maar vergis je niet. Het is beslist geen wondermiddel en de hersenen zijn heel hard aan het werk. De meeste mensen zijn gebaat bij zo’n 20-25 trainingen, maar dit is per individu anders. Sommige mensen merken na een paar sessies al verbetering waar anderen dit pas na 10 sessies ervaren. Het advies is om in elk geval 1 à 2x per week een training te volgen voor het beste en snelste resultaat. Met regelmaat trainen is hierbij van belang. Bijwerkingen zijn er nauwelijks en dat is wel zo prettig. Zeker als je al veel last hebt van de gevolgen van kanker. Voor een optimaal resultaat is het ook belangrijk dat je die dingen verandert in je leven die de disbalans mogelijk hebben veroorzaakt. Omdat mensen geneigd zijn na verloop van tijd toch weer te vervallen in hun oude patronen is het goed om eenmaal per jaar een check up te doen. Mocht er dan toch weer veranderingen plaats hebben gevonden dan is dit met een enkele training weer goed bij te sturen.

Voor mensen met kanker die kampen met klachten als vermoeidheid, een verminderde concentratie en/of geheugenverlies kan neurofeedback dus uitkomst bieden. Het is dan aan te raden om zo snel mogelijk na het afronden van de medische behandelingen te starten met neurofeedback. Helaas wordt neurofeedback (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Bent u op zoek naar een neurofeedbacktrainer? Kijk dan op https://www.breingoed.nl/trainers/vind-een-trainer-in-het-land/ voor een trainer bij u in de buurt. Hier vindt u ook www.fijnbrein.nl. Er is nogal wat prijsverschil waardoor het de moeite waard is om trainers te vergelijken, ze werken immers allemaal met dezelfde apparatuur. Ook bieden sommige trainers de mogelijkheid van een huursysteem om thuis te trainen wat mogelijk goedkoper en laagdrempeliger is.

Klik hieronder om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht: