Oktober is borstkankermaand

okt 23, 2023

In Nederland krijgen jaarlijks 18.000 mensen borstkanker. Het merendeel daarvan is vrouw. 1 op de 7 vrouwen krijgt het. Maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Ongeveer 160 mannen per jaar worden gediagnosticeerd met borstkanker. De 5-jaarsoverleving is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Van 52% in 1995 naar 89% nu.

Vrouwen kunnen vanaf hun 50e jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Daarnaast kun je zelf met regelmaat je borsten en oksels onderzoeken. Bijgaande foto geeft weer waar je zoal op kunt letten. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts of raadpleeg je oncoloog als je al bekend bent met kanker. Liever 10 keer te veel dan 1 keer te laat!

Als re-integratiebureau gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met kanker blijft het voor ons niet bij extra aandacht in oktober voor borstkanker. Dag in dag uit kunnen mensen rekenen op onze aandacht bij hun proces. Of dat nu via coaching is of tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek of re-integratietraject, mensen kunnen bij ons terecht met hun verhaal en hun vragen. Ook bij andere vormen van kanker of een andere ingrijpende ziekte.

Ziekteverzuim brengt voor zowel werknemer als werkgever verplichtingen met zich mee. Dat is bij een diagnose als borstkanker niet anders. Na 52 weken ziekte is er een opschudmoment. Een moment waarbij gekeken wordt of terugkeer in het eigen of ander werk bij de eigen werkgever mogelijk is of dat daarnaast ook gekeken moet worden naar ander werk bij een andere werkgever. Het komt met regelmaat voor dat iemand op dat moment nog maar net gestart is met re-integreren en de wetgeving verwacht dan ook inspanning op een 2e spoor. Op het moment dat er na 52 weken nog geen benutbare arbeidsmogelijkheden zijn, wordt een dergelijk onderzoek opgeschoven tot het moment dat er wel benutbare mogelijkheden zijn. Ook dan is iemand vaak pas net gestart met re-integreren en is er nog geen duidelijkheid over de mogelijkheden. Naast de extra verplichting speelt tijd dan ook een rol, want binnen afzienbare tijd volgt de aanvraag van de WIA-uitkering en wat dan?

Bij Bureau C&C houden wij rekening met het  feit dat de werkelijke situatie anders kan zijn dan de wettelijke situatie. Een aantal van onze coaches of arbeidsdeskundigen zijn ervaringsdeskundige en hebben zelf meegemaakt hoe het is om (borst)kanker te hebben en op een gegeven moment te moeten re-integreren. Anderen zijn opgeleid en krijgen op frequente basis masterclasses of volgen opleidingen om steeds meer te weten te komen over deze ziekte en de ingrijpende gevolgen die de diagnose en behandelingen met zich mee kunnen nemen. Wij weten hoe het is om op een gegeven moment te starten met de re-integratie, terwijl je nog bezig bent met het verwerkingsproces en het herstel. Per individu wordt gekeken wat op dat moment noodzakelijk is en belangrijk om op een zo goed mogelijke manier weer te kunnen re-integreren.

 

Mocht je hier meer over willen weten, kijk dan op onze website www.bureaucenc.nl of bel voor het maken van een afspraak.

Klik hieronder om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht:

Over ons

Bureau C&C is sinds 2014 hét vertrouwde adres voor re-integratie-begeleiding bij kanker of een andere ingrijpende ziekte. 

Neem nu contact op!

Bedrijfgegevens

Singel 182 
3311 PG
Dordrecht

KvK nr: 60814764
BTW nr: NL001478492B08

Socials

Volg ons op de volgende kanalen: