Werknemer

Effectieve inzetbaarheid en veerkracht

Na de diagnose kanker (of een andere ingrijpende ziekte) verwerkt een ieder die crisis op een eigen manier. Feit is dat u nooit meer ‘dezelfde oude’ wordt als daarvóór. Feit is ook dat de meeste mensen kanker overleven, zich stap voor stap weer ‘oprichten’ en weer kwaliteit van leven opbouwen. Nabehandeling en klachten kunnen lang duren maar werkvermogen komt weer terug. Soms verdwijnt deze niet eens. Praat dus op tijd met de behandelaar en bedrijfsarts over kanker en werk. Soms kan werkopbouw al tijdens de behandeling. Werken naar vermogen mag en helpt bij het herstel.

Testimonial

Eén van onze cliënten aan het woord

“Mijn coach heeft mij serieus genomen en mij het gevoel gegeven dat ik stil mag staan bij mijn problemen. Zij heeft mij leren inzien dat alles tijd nodig heeft. De opdrachten die ik kreeg, vond ik prettig. Stof om over na te denken. De veranderingen die dat met zich meebracht, kregen extra aandacht, zonder oordeel. Ik heb een persoonlijke groei meegemaakt waar ik heel blij mee ben.”

voorbeelden van problemen, klachten en zorgen

Genezen, maar niet hersteld

 In de ‘tunnel’ van de behandeling wordt u geleefd. U voelt zich meer patiënt dan werknemer. Na de behandeling is de status ‘genezen, maar nog niet hersteld’. Afhankelijk van de aard en impact van de behandeling kunnen de pijlers onder het bestaan nog als beschadigd aanvoelen. Werk lijkt dan nog ver weg. Voorbeelden van problemen, klachten en zorgen:

 • Lichamelijke klachten, moeite met zelfacceptatie
 • Weinig mentale veerkracht door angst, stress, negatief toekomstbeeld
 • Vermoeidheidsklachten, concentratie- en geheugenproblemen
 • Relatie met partner en kinderen
 • Steun durven vragen in de sociale omgeving en ‘wat vertel ik wel en niet?’
 • Kanker en werk: onzekerheid over terugkeer, werkzekerheid en – perspectief
 • Achteruitgang in inkomen en extra uitgaven

Zelfregie

Stappen voor een succesvolle terugkeer naar werk

Zelfregie
Zelf weer initiatief/regie nemen is positief voor de kwaliteit van leven, herstel en succesvolle terugkeer na kanker in werk. Hoe zwaar het herstel ook is, wanneer u -met ondersteuning! – een actieve rol kunt innemen richting uw behandelaar(s), sociale en werkomgeving, doe dat dan! Zelf regie nemen is een leerproces. Niet alles zal in één keer lukken, maar u bent op weg om een actieve partij te zijn in al die zo belangrijke contacten.

Contact met de werkomgeving
Als werknemer is goede communicatie met de werkomgeving essentieel. Onderhoud tijdens uw afwezigheid contact met het werk en bespreek wanneer u weer wilt en mag werken. En hoe u dat ziet. Goed contact met uw leidinggevende maakt ruimte voor creatieve oplossingen in de praktijk. Die zijn soms nodig want uw klachten kunnen de werkmogelijkheden wellicht nog beperken.  Meestal zijn functie-aanpassing, aanpassing van werktijden, thuis werken, praktische voorzieningen en steun mogelijk. Denk in mogelijkheden!

 

Doorwerken?
Kanker en werk, de eerste tijd staat uw hoofd en/of lijf er niet naar. Toch is het zinvol de doorwerkmogelijkheid al direct na de diagnose te onderzoeken. Waarom?:

Onthoud;

Ondersteuning zoeken is ook zelfregie! Zelfregie is niet altijd alles zelf willen doen.

Zie onze coachingsmogelijkheden. Of bekijk onze coaches:

Weer werken als het kan!
Sta zelf tijdig stil bij de vraag of u weer aan het werk wilt. Doe dat vooral wanneer werkgever en bedrijfsarts u heel lang ‘met rust laten’. Werk is een belangrijk deel van uw leven en biedt naast structuur ook contacten, afwisseling en uitdaging. Bovendien, vast staat dat korter ‘eruit’ het risico vermindert van baan- en inkomensverlies. Laat u voorlichten over dat risico en de gevolgen! Neem daarvoor contact op met onze coaches uit uw buurt

Zoek goede ondersteuning
Als werknemer/werkende zijn herstel en terugkeer naar werk lastig. Het is hard werken:

  • De behandeling is voor iedereen anders en leidt niet automatisch tot arbeidsongeschiktheid. Kanker en werk kunnen soms goed samen. Bespreek dat met de behandelaar en bedrijfsarts.
  • Doorwerken kan behandeling en herstel draaglijker maken, omdat ‘je even iets anders bent dan je ziekte’. Bovendien, hoe korter uit het werk, des te kansrijker de terugkeer daarin. Kanker en werk sluiten elkaar niet uit.
  • Er is een goed opbouwplan nodig dat u kent en vertrouwt
  • De confrontatie met de eigen klachten is pijnlijk
  • Ups en downs! Balans krijgen is de kunst!
  • Soms (b)lijkt plezier in het werk weg
  • Verwachtingen met de leidinggevende en collega’s moeten afgestemd
  • De kunst van steun regelen als het ‘even niet meer gaat’
  • Onbegrip maakt dat ‘gewone’ collegialiteit soms lastig te herstellen is.

Testimonial

“Nadat alle behandelingen achter de rug waren, viel ik in een zwart gat.
Dankzij de begeleiding van mijn coach hervond ik alweer snel een nieuw toekomstperspectief.”

Over ons

Bureau C&C is sinds 2014 hét vertrouwde adres voor re-integratie-begeleiding bij kanker of een andere ingrijpende ziekte. 

Neem nu contact op!

Bedrijfgegevens

Stationsplein 99 – 288
1703 WE
Heerhugowaard

KVK nr: 24468747
VAT nr: NL001617423B56

Socials

Volg ons op de volgende kanalen: