De late gevolgen van kanker: het verhaal van Erik

feb 4, 2019

Hallo Ik ben Eric van den Brink, 57 jaar oud. 

In 2014 is er bij mij blaaskanker geconstateerd en ben ik vervolgens curatief geopereerd.

Toen ik na 1 maand in het ziekenhuis vertoeft te hebben weer thuis kwam wilde ik eigenlijk maar 1 ding en dat was beter zijn. Voor mij was beter zijn dat ik weer op het niveau functioneerde als voor mijn operatie. Ondanks dat er voor mijn operatie een hersteltijd van ± 1 jaar stond was ik na ongeveer 3 maanden alweer gedeeltelijk aan het werk en na zo’n 8 maanden volledig inzetbaar. Ik was beter en had de kanker overwonnen!

Wel was ik bijna altijd moe, zo erg zelfs dat ik vaak ‘s avonds om 8 uur al uitgeput op bed lag en ‘s morgens eigenlijk net zo moe weer opstond. Aangezien ik vanwege (normale) bacteriële infecties in mijn uristoma best wel veel antibioticakuren voorgeschreven kreeg (gemiddeld 10 kuren per jaar) gaf ik deze daar de schuld van. Ook besprak ik mijn vermoeidheid meermalen met mijn medisch specialist in het ziekenhuis. Deze vertelde mij dat het vaker voorkomt dat mensen die kanker hebben gehad last van vermoeidheid hebben maar dat daar eigenlijk geen medische verklaring voor is. Daar moest ik het maar mee doen. Accepteren dat het zo was meer niet. 

Na ongeveer 4 jaar lang op deze manier ‘gas’ gegeven te hebben waarbij ik ook nog mijn gezin verwaarloosd heb, kwam ik maart 2018 de man met de hamer tegen. Ik was zo vermoeid dat ik op mijn werk prikkelbaar en geïrriteerd op normale zaken ging reageren. Ik ergerde mij aan collega’s die er volgens mij de kantjes van afliepen. Ik snapte ook niet dat zij dat deden, juist omdat werk voor mij zo belangrijk was.  

Ik meldde mij ziek met het idee dat het na een weekje wel over zou zijn. Echter na een week was er geen enkele verbetering. Via via kwam ik erachter dat mijn werkgever een relatie had met Biocheck, een centrum gespecialiseerd in preventie en herstel van burn-out en chronische vermoeidheidsklachten. Ik heb mijn werkgever gevraagd of ik daar een intake kon doen om te zien of zij iets voor mij konden betekenen en gelukkig kon dat. Tijdens de intake bleek dat mijn conditie te vergelijken was met die van iemand met een Burn-out en kreeg ik het advies om aan hun herstelprogramma deel te nemen.  

Dit hield in dat ik voor de duur van 18 weken 3x per week in het vitaliteitscentrum van Biocheck ging trainen en op de tussenliggende dagen moest herstellen. Ik kreeg een app op mijn telefoon en een hartband waarmee ik iedere ochtend mijn conditie moest meten. De app stuurde aan de hand van mijn vorm van de dag mijn training aan. Met andere woorden was ik die dag fit liet de app mij harder trainen, was ik niet fit dan trainde ik minder intensief. Naast de app trainde ik ook met extra zuurstof, in het begin door middel van een slangetje maar later ben ik ook met een zuurstofmasker gaan trainen. Naast het trainen krijg je ook ademhalingsoefeningen en mobiliteitstrainingen en heb je gesprekken met een coach van Bureau C&C. Vooral het trainen met zuurstof heeft mij in combinatie met de gesprekken bij Bureau C&C enorm geholpen.  

De 18 weken worden opgesplitst in blokken van 6 weken. Aan het einde van een blok krijg je een tussentijdse test om te zien of en hoeveel je vooruit gegaan bent. Ten eerste leuk om te zien dat je vooruit gaat maar zeer zeker ook een stimulans om daarna weer gemotiveerd verder te gaan met trainen. 

Uiteindelijk heb ik na 18 weken een afsluitende test gedaan waaruit bleek dat ik uiteindelijk 65% fitter ben dan voor ik aan het programma heb deelgenomen. Daarnaast ben ik beter in staat mijn energie over de dag, en avond, te verdelen waardoor mijn gezin ook weer wat aan mij heeft. Tevens zijn de ademhalingsoefeningen een onderdeel van mijn dagelijkse routine geworden waardoor ik zodoende gedurende de dag een aantal rustmomenten heb ingebouwd. Afgelopen 1 januari heb ik zelfs aan een nieuwjaarsduik mogen deelnemen, iets waar ik vorig jaar januari absoluut niet aan had kunnen denken! 

Ik besef dat ik geluk heb gehad om met Biocheck en Bureau C&C in aanraking te komen, het heeft mij erg geholpen. Ik ben ervan overtuigd dat trainen met extra zuurstof in combinatie met gesprekken met een gespecialiseerde coach een positieve invloed heeft.

 

 

 

 

 

Klik hieronder om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht:

Over ons

Bureau C&C is sinds 2014 hét vertrouwde adres voor re-integratie-begeleiding bij kanker of een andere ingrijpende ziekte. 

Neem nu contact op!

Bedrijfgegevens

Singel 182 
3311 PG
Dordrecht

KvK nr: 60814764
BTW nr: NL001478492B08

Socials

Volg ons op de volgende kanalen: