Solliciteren tijdens ziekte: wat vertel je?

jan 10, 2020

Tijdens het re-integratie 2e spoortraject komt deze vraag altijd wel een keer aan bod. Wat vertel ik wel en niet over mijn huidige ziekteverzuim tijdens een een sollicitatiegesprek?

Eerlijkheid voor alles?
Conform de wetgeving is men niet verplicht tijdens een sollicitatieplicht iets mee te delen over (de mate van) de gezondheid. Er mag ook niet naar gevraagd worden. Wel wordt er vaak gepolst wat de reden is dat iemand solliciteert naar de openstaande functie. Zeker als het iets heel anders is dan de persoon in kwestie voorheen heeft gedaan. Mensen willen over het algemeen open en eerlijk zijn. Het voelt ook als een veilige keuze. Per slot van rekening is er sprake van een medische beperking. In het geval van een ingrijpende ziekte is er ook vaak nog sprake van een opbouw in de belastbaarheid. Er kan dan geen sprake zijn van het niet vertellen van de omstandigheden. 

Een mogelijke oplossing is dan dat de werknemer vanuit de huidige werkgever bij het nieuwe bedrijf gedetacheerd wordt, in afwachting van de WIA-keuring. Zowel de werknemer als de nieuwe werkgever lopen daarbij geen risico. 

Het komt echter ook voor dat mensen een nieuwe werkgever niet willen laten weten dat er medisch gezien iets met ze aan de hand is (geweest). Zij willen graag met een ‘schone lei’ beginnen en hun ziekteproces achter zich laten. Ook dit is mogelijk mits – eventueel in overleg met de bedrijfsarts en/of arbeidsdeskundige – blijkt dat de nieuwe functie inderdaad passend is en de belastbaarheid niet overschreden wordt. Daarbij is het vooral heel belangrijk dat iemand de belastbaarheid in de nieuwe functie qua uren aankan.

Ons advies
Het is en blijft een feit dat nog veel werkgevers een potentiële werknemer met een verzuimverleden niet aannemen. Zeker niet als het gaat om een diagnose als kanker. Dit vanwege een vermeend risico dat zij lopen bij nieuwe uitval. Dit hoeft echter niet aan de orde te zijn. Als re-integratiecoach ga je met je kandidaat op zoek naar passende functies, waarbij rekening gehouden wordt met de mate van belastbaarheid. Daarnaast krijgt een nieuwe werkgever vaak een ‘no risk’ polis. Dat wil zeggen dat als de werknemer binnen 5 jaar weer ziek wordt het UWV 70% van het loon/salaris gedurende de ziekteperiode aan de werkgever vergoedt.   

Het advies wat wij meestal geven is om het eerste sollicitatiegesprek open in te gaan, te kijken hoe prettig het gesprek aanvoelt en goed te beoordelen of de functie passend is met betrekking tot de nog resterende beperkingen. Als er dan sprake is van een uitnodiging voor een tweede gesprek kan worden beslist om open kaart te spelen of om te ‘verzwijgen’ en met een schone lei beginnen.

Bij de minste twijfel of een nieuwe baan wel passend is, moet een sollicitant geen risico nemen. Ga dan voor een detachering, een snuffelstage of een arbeidsherstelplek: dan blijf je immers tot einde wachttijd in dienst bij je huidige werkgever en vindt er een WIA-keuring plaats.

N.B.
Belangrijk is het maken van een inschatting op het mogelijke arbeidsongeschiktheidspercentage. Is het vrij zeker dat iemand minder dan 35% afgekeurd wordt, dan wordt de neiging naar verzwijgen groter. Is de kans op een afkeuringspercentage van 35% of hoger aannemelijk dan is het verstandig om open kaart te spelen. Een WIA-uitkering biedt immers inkomenszekerheid die een nieuwe baan (vanwege de proeftijd en een bepaalde tijd dienstverband) niet biedt. 

 

Klik hieronder om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht:

Over ons

Bureau C&C is sinds 2014 hét vertrouwde adres voor re-integratie-begeleiding bij kanker of een andere ingrijpende ziekte. 

Neem nu contact op!

Bedrijfgegevens

Singel 182 
3311 PG
Dordrecht

KvK nr: 60814764
BTW nr: NL001478492B08

Socials

Volg ons op de volgende kanalen: